Naročnik:
Uprava za zaščito in reševanje RS

Vozilo za zveze enote za hitre intervencije Civilne zaščite RS za delo na terenu

Vozilo za zveze je namenjeno za hitre intervencije v Republiki Sloveniji in v tujini. Vozilo je načrtovano in oblikovano tako, da je mogoče komunicirati in koordinirati med udeleženci intervencije na terenu že med vožnjo preko analognih ali digitalnih radijskih zvez. Povezavo s štabom oziroma domovino pa je mogoče vzpostaviti preko mobilnih ali satelitskih povezav.
Vozilo je prirejeno za prevoz največ štirih članov ekipe, od tega lahko dva, ki sedita za voznikom in sovoznikom komunicirata, načrtujeta in koordinirata delo enote med vožnjo do kraja dogodka.
Sistem zvez omogoča komunikacijo in sledenje članov enote, kakor tudi nadzor izvajanja in usmerjanje udeležencev akcije. Vozilo je razdeljeno na dva delovna prostora, operaterski prostor in prostor za sestanke. Dodatni prostor za sestanke je predviden pod tendo, v šotoru, izven vozila, kamor se postavi miza, dodatna mobilna radijska postaja in računalnik, ki je povezan v interno računalniško omrežje.
Operaterski del; ki operaterjem preko monitoringa in radiokomunikacije omogoča kompleten nadzor nad potekom akcije in nudi vso podporo vodstvu akcije.
V tem delu sta vgrajena tudi dva IP telefona, ki omogočata komunikacijo tudi preko fiksne telefonije. Prostor za sestanke; ki štirim osebam, preko radiokomunikacije omogoča načrtovanje in koordinacijo akcije.
Vgrajen je tudi TV sprejemnik za lažje spremljanje informacij oziroma interpretacijo informacij, ki jo pripravljajo operaterji v operaterskem delu vozila.
Vozilo zagotavlja lastno električno napajanje tehnične opreme in varen energetski priklop na omrežje.
Vozilo zagotavlja, z avtonomnim napajalnim sistemom, in možnostjo priklopa na agregat, neodvisnost energetskega napajanja brez priklopa na energetsko omrežje.
Centralni nadzorni sistem, omogoča upravljanje z lučmi, zvočno signalizacijo, postavitvijo samonastavljivega satelitskega krožnika, tendo ter dvema antenskima dvižnima stolpoma. Upravljalske konzole so nameščene na različnih mestih v vozilu. Vozilo zagotavlja tudi osvetlitev okolice vozila.
Poleg anten montiranih na strehi vozila, je ob strani vozila, posebej izveden mehanizem za postavitev teleskopskega stolpa višine 15m. V prtljažnem delu vozila pa je nameščena plošča, ki omogoča preklapljanje različno visokih anten na poljubne radijske postaje vgrajene v vozilo. Vozilo je opremljeno z zračnim vzmetenjem na zadnji osi.

Glavne specifikacije

Komunikacije Satelitska komunikacija
Radijska komunikacija z uporabo Motorola DMR opremo
IP telefonija
DVB-T, DMR/GSM/ LTE antene
Napajanje 12V – iz alternatorja
230V – povezava na zunanjo omrežje
Avtonomno 12V in 230V (200Ah Litij baterija LiFePo4)
230V – preko generatorja
Vozilo Homologirano za štiri osebe
Full Air 2 wheel – avtomatski blažilniki
Razno Dodatna osvetlitev na stranskih vratih
Tenda na eni strani vozila omogoča zaščito pred padavinami
Centralni nadzorni sistem – POLARIS